Angyalföld&Újlipótváros&Margitsziget&Vizafogó
Jan 19

A Vizafogó sétány II. üteme is elkészült PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szatmári Dorottya   
2013. október 05. szombat, 00:00
A XIII. Kerület Integrált Városfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott cél volt a Vizafogó lakótelep fejlesztése.
 
2013. október 04-én, pénteken 10:00 órakor, Dr. Tóth József polgármester köszöntő beszédét követően közös sétán vehettek részt a tisztségviselők, a kivitelező és a tervező, valamint a lakosság a felújított, ünnepélyesen átadott övezetben. A felújított és ünnepélyesen átadott lakó- és pihenőövezet területe: 8 600 m2, a felújítás költsége 96 207 565-Ft volt.
 
Felújított Vizafogó sétány2011-ben a Vizafogó sétány I. üteme során felújították és - hivatalos szakszóval élve - forgalomcsillapítottá tették a Dunavirág u. és a Viza utca közötti, a Dunához közelebb eső szakaszt. A mostani második ütemben a Párkány utcához közelebbi rész felújítása történt meg. A közlekedésbiztonság javítása érdekében a sétányt homokszínű térkővel építették, míg a járműforgalmi nyomot és a parkolókat barna színű elemekkel burkolták. A tervezett forgalomtechnikai kialakítás során a biztonságos közlekedés és a jobb láthatóság érdekében kisebb változások történtek. A Vizafogó lakótelep II. ütemének kiviteli terveit a METRÓBER Kft. készítette, a kivitelezés pedig az Aszfaltbeton Kft. feladata volt.
 
A tervezők és építők igyekeztek meghallgatni a helyi igényeket, így a lakótelepiek tapasztalatai - konszenzussal - beépültek a koncepcióba. A felújítás következtében az áthaladó közúti gépjárműforgalom mértéke és sebessége csökkent. A szabályos parkolóhelyek megmaradtak, és az autósok örömére továbbiakkal bővültek. Így a szabályosan kiépülő parkolóhelyek száma 214 db, melyből 3-at mozgáskorlátozottak számára jelöltek ki. A parkolás szabályozásával várhatóan megszűnnek a forgalmi dugók, és a korábbi rendezetlen utcakép helyett - a környezetbarát anyagok beépítésének is köszönhetően - egy emberbarát közterület került kialakításra.
 
2013-ban az alábbi utcák kerültek felújításra:
 
A Taksony u., a Tüzér u. – Lehel u. között; a Madarász V. u. az óvoda előtt; a Huba u., az Angyalföldi út – Kassák L. u. között; a Tüzér u. a Róbert K. krt. – Csángó u. között; a Kis Gömb u. a Szent László u. – Dévényi u. között; a Zsinór u., a Szent László u. – Tatai u. között  és a Vizafogó II. ütem során a Viza u. – Dunavirág u. közötti területek összesen 17 105 m2 felületen. A költsége 184.287.594 Ft volt.
 
A lakótelepi és útfelújítási munkák összesen ez évben közel 300 millió forintba kerülnek.
 

Online Közösségi Vásár